vitinka-6 vitinka-03-kiddy staklo-03 staklo-07 staklo-1 pet-02 pet-03 pet-1 pet-15

Vitinka u posjeti dnevnim centrima povodom Međunarodne sedmice djeteta

07. 10. 2019

kolibri_1jpg

Dječija sedmica je tradicionalni međunarodni događaj koji se održava svake godine u prvoj sedmici oktobra. Cilj je usmjeravanje pažnje odraslih na potrebe i prava djece, posebno na položaj djece u zajednici u kojoj žive, rastu i razvijaju se, ali isto tako i da se djeca zabave i provedu vrijeme u dobrom druženju i atmosferi. Predstavnici kompanije Vitinka su u sklopu svojih  godišnjih aktivnosti usmjerenih na najmlađe, u toku protekle sedmice, posjetili i obradovali prigodnim poklonima štićenike tri dnevna centra - u Sarajevu, Bijeljini i Zenici.

U Sarajevu su posjetili mališane u dnevnom centru „Colibri“ –  Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.  Ovo udruženje svoje aktivnosti primarno usmjerava na razvoj društvene svijesti kod roditelja/staratelja i okruženja, da lica sa poteškoćama u razvoju nisu društveno manje vrijedna. Hrabrost, entuzijazam i istrajnost članova ovog udruženja, zajedno sa Aidom Hrnjić na čelu, vraćaju vjeru u društvo i svojim rezultatima dokazuju snagu pojedinaca udruženih oko jednog važnog cilja – ravnopravnosti sve djece.

Još jedan predivan primjer snage i hrabrosti pojedinaca je udruženje „Budimo prijatelji“ iz Zenice. U pitanju je udruženje koje su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju sa ciljem njihovog maksimalnog osamostaljivanja i socijalne inkluzije.

U Bijeljini, dnevni centar u organizaciji humanitarnog udruženja „Arta“ okuplja sve socijalno ugrožene kategorije. Među njihovim korisnicima puno je višečlanih porodica sa malom djecom, zatim, samohrani roditelji, te stari i nemoćni. Oni u malom prostoru, koji im je trenutno na raspolaganju, organizuju različite aktivnosti za zabavu, edukaciju i druženje djece, ali i odraslih.

OSTALE VIJESTI